NICEnet

NICEnet

ROMÂNIA
Pagina principală Newsletter Mail Pagina mea de start XML RSS RSS Add to iGoogle Favorit!
TOTALnet MEDIA GROUP
anunt
Cofetaria Mocca
Stiri vedete Sport Astrologie Lifestyle Lumea I.T Erotică Bancuri Galerie foto Archivă
Cărțipostale Matrimoniale Parteneri: Oradea Online
Oradea Online Miercurea Ciuc Zalau Online Cluj Napoca Online Timisoara Online Deva Online Satu Mare Online Arad Online Alba Iulia Online Best-top Web-top Cartipostale Totalgames Matrimoniale MCOnet MCOnet INT Cauta
Căutare:
Ok
Google:
Ok
Cele mai noi stiri:
Ce cred jucatorii din real estate despre Prima Casa
Mi 02 feb 2011 12:24:02 +0200


Prima Casa
Programul Prima Casă 3 este primit cu destul scepticism în rândul celor care activeaza în domeniul imobiliar.

Programul Prima Casă 3 este primit cu destul scepticism în rândul celor care activeaza în domeniul imobiliar. Neîncrederea lor, manifestată încă de la lansarea primei variante a programului, este argumentată de data aceasta, și cu aproximativul eșec al edițiilor anterioare.
Există noi obligații pentru clienți în relația cu banca, dar și câteva înlesniri: cei care vor să construiască prin asociere pot face asta mai ușor iar băncile sunt deschise la renegocierea contractelor în anumiți termeni. Plafonul – partea cea mai importantă a acestui program – este însă descurajator pentru toată lumea: de cinci ori mai mic față de cel care exista în 2009, doar 200 de milioane de euro. În aceste condiții, cine beneficiază de Prima Casă 3 și cam ce ar putea cumpăra în afară de apartamente vechi?
Când Prima Casă 2 s-a încheiat, toată lumea, dar mai ales jucătorii din piață, sperau într-o etapă nouă ceva mai generoasă. Adică, băncile să împartă riscurile cu statul și să se ajungă la un buget maxim de 100.000 euro, cum se vorbise inițial la nivelul Consiliului Investitorilor Străini. În această viziune, cred imobiliarii, programul ar fi funcționat optim, căci statul ar fi încurajat achizițiile de apartamente noi. Cererea în creștere din acest segment ar fi dus la o creștere a construcțiilor și, implicit, la o creștere a sectorului de materiale de construcții.
„Cu alte cuvinte, un asemenea plan ar fi făcut ceea ce programul Prima Casă trebuia să facă de la bun început. Să relanseze economia. Dar acum, în condițiile în care clienții sunt puși să gireze cu toate conturile, se demonstrează că statul nu mai are sprijinul băncilor. Românii oricum suferă de neîncredere în ziua de mâine, nu era cazul să alimentăm acest comportament. Drept pentru care va fi din ce în ce mai greu să convingi oamenii de avantajele unei investiții pe termen lung, cum este cazul locuințelor,”declară Nimrod Zvik, director de marketing al Be Igloo.
O altă problemă pe care o implică un plafon scăzut la Prima Casă este aceea că influențează și deciziile de cumpărare în rândul celorlalți clienți, care nu participă la program. „La ediția trecută, cei 60.000 euro prevăzuți de stat pentru Prima Casă au fost luați drept referință de mai mult de jumătate dintre clienții care își căutau o locuință. Iar acest lucru a făcut ca prețurile apartamentelor vechi să scadă și vânzarea de apartamente noi de peste 60.000 de euro să se blocheze din nou”, spune Andrei Rusu, director Vission House, chiar dacă aspectul prezentat de acesta nu e tocmai cel mai rău. Prețurile anumitor locuințe continuă să fie prea mari, indiferent de raportare. La zonă, costuri, venituri etc.
De rerum birocrația
„Pe măsură ce parcurgi acest program, te încurci în toate hățișurile birocratice. Tinerilor, cărora le-a fost destinat programul tocmai pentru a avea facilități financiare, le sunt impuse taxe peste taxe. În condițiile în care statul cere atâtea garanții, e deja prea complicat sa te încadrezi într-o astfel de inițiativă. Dispare însuși scopul programului Prima Casă. Oamenilor le este frică să ia un credit, indiferent dacă este vorba despre Prima Casă sau nu. Astfel, Prima Casă 3 are nevoie de o schimbare a politicii de taxare a noilor proprietăți și de o strategie de încurajare a investiției.”, spune Hai Solomon, dezvoltatorul proiectului Obor Towers.
În 2010, prin Prima Casă 2 s-au încheiat 22.000 contracte, multe dintre ele pentru apartamente vechi. Cu toate acestea, el generează optimism mai mult sau mai puțin fals la fiecare reluare, atât clienții, cât și vânzătorii de apartamente noi așteptând demararea programului și mizând pe relansare.
„Cred că Prima Casă se caracterizează printr-un exclusivism dus la extrem, iar dezvoltatorii nu se bazează din start pe acest program pentru creșterea vânzărilor, căci locuințele lor ies aproape întotdeauna din plafon. Și asta nu pentru că sunt scumpe, ci pentru că suma este valabilă pentru apartamente cu două camere în cartiere. Cu toate astea, programul ajută; chiar în acest moment avem clienți care și-au ales apartamentele și care așteaptă startul programului pentru a semna contractele ”, conchide Nimrod Zvik.
Adică e binișor, dar se putea și mai bine dacă programul susținea mai mult jucătorii din piață și nu băncile. Întrebarea e cine susține clienții care plătesc profitul amândurora, chiar dacă nici profiturile nu mai sunt ce au fost, ba la mulți dintre imobiliari apar în paranteză sau cu minus în față.


Sursa: Businesscover.ro

Stiri anterioare:
Informatii:

Alte stiri:
TotalNet Media Group
Copyright © 2005-2008 TotalNet Media Group.
All rights reserved.