NICEnet

NICEnet

ROMÂNIA
Pagina principală Newsletter Mail Pagina mea de start XML RSS RSS Add to iGoogle Favorit!
TOTALnet MEDIA GROUP
anunt
Cofetaria Mocca
Stiri vedete Sport Astrologie Lifestyle Lumea I.T Erotică Bancuri Galerie foto Archivă
Cărțipostale Matrimoniale Parteneri: Oradea Online
Oradea Online Miercurea Ciuc Zalau Online Cluj Napoca Online Timisoara Online Deva Online Satu Mare Online Arad Online Alba Iulia Online Best-top Web-top Cartipostale Totalgames Matrimoniale MCOnet MCOnet INT Cauta
Căutare:
Ok
Google:
Ok
Cele mai noi stiri:
Jucatorii imobilari: pro si contra „Prima Casa“: Imobiliare
Vi 28 aug 2009 10:26:29 +0300


Prima Casa
Imobiliare: Principalele avantaje ale programului guvernamental „Prima Casă“ sunt costurile mici de accesare a creditelor ...

Principalele avantaje ale programului guvernamental „Prima Casă“ sunt costurile mici de accesare a creditelor, garanția statului și creșterea încrederii populației în piața imobiliară, iar la capitolul dezavantaje intră în principal orientarea cu precădere către segmentul apartamentelor vechi și faptul că este gestionat de stat. Acestea sunt aspectele pro și contra programului, evidențiate de jucătorii din piața imobiliară, chestionați de Capital.ro.

„Avantajul este că primești un credit la o dobândă mai mică și băncile selectează mai lejer clienții pentru că au garanția statului, însă statul nu ar trebui să dea cadouri la populație, ci să încurajeze segmentele care generează creștere economică. Un dezavantaj este faptul că programul nu este diferențiat între locuințe vechi și noi. Ar trebui să existe un plafon de 200.000 de euro, spre exemplu, pentru case noi și de 50.000 de euro pentru unități vechi. Astfel ar fi reușit să direcționeze banii către economie“, a declarat Radu Merică, directorul general al dezvoltatorului german ECE Projektmanagement, fostul CEO al Țiriac Holding.

Potrivit acestuia, un alt dezavantaj al programului ar fi faptul că este greu de gestionat de către stat, problemă care va deveni evidentă în momentul în care vor apărea primii rău platnici. Totodată, Merică este de părere că „Prima Casă“ lasă loc de abuzuri din partea celor care accesează programul.

Soluția oficialului ECE este un alt program care să fie gestionat de mediul privat. „Cel mai bine ar fi fost dacă se întocmea o listă cu persoane care și-au luat locuință pentru prima dată și anual, aceste persoane să primească, să zicem, 2.000 de euro pentru a-și acoperi dobânzile pe termen de circa 6-7 ani și tot acest program să fie în gestiune privată“, a comentat Radu Merică.

Bilă albă pentru creșterea încrederii în piața imobiliară

Un alt aspect pozitiv al programului, evidențiat de companiile din industrie, ține de capitolul încredere, pe care românii o pierduseră pe drumul spre scumpirile artificiale ce au avut loc până în 2007.

„Programul a adus o oarecare stabilitate în piața imobiliară, a crescut încrederea oamenilor în piață. Un dezavantaj este prețul mediu pe care îl abordează programul, deoarece direcționează achizițiile spre locuințe vechi și astfel nu încurajează construcția de unități noi. Este adevărat că o parte din banii se reîntorc în piață sub forma unor avansuri pentru case noi, dar nu e sufiecient pentru a relansa piața“, explică George Mărgescu, managing directorul Cefin Real Estate, companie care are în dezvoltare 271 de apartamente noi în Capitală.

Perspectiva îngrijorătoare a creșterii costurilor

Printre punctele slabe ale programului a fost identificată și creșterea costurilor creditării, pe viitor, odată cu modificarea indicelui EURIBOR.

„Avantajele pe care le aduce Prima Casă sunt legate de costurile inițiale semnificativ reduse față de creditele din trecut și faptul că se pliază bine pe această perioadă de criză. Punctele slabe sunt legate de creșterea costurilor în perspectivă, odată cu creșterea EURIBOR și tot ca un dezavantaj aș puncta faptul că se adresează unui segment de piață relativ redus“, a spus Adrian Crivii, general managerul Darian, compania de evaluare cu cea mai mare cotă de piață.

„Ar fi trebuit să demareze mai devreme“

Din perspectiva agențiilor imobiliare, programul are doar aspecte pozitive, pentru că prin intermediul său au început să se facă mici tranzacții imobiliare.

„Din punctul meu de vedere, programul are doar aspecte pozitive. Are dobânzi mici, se cere un avans minim, garantează cineva pentru tine și cel mai important îți poți lua credit. Ca punct negativ, cred că ar fi trebuit să înceapă mai devreme. Eu sunt optimist că programul va funcționa, dar deocamdată suntem tineri în acest program și încercăm să lămurim pe toată lumea cum operează“, a afirmat Valentin Ilie, CEO-ul companiei de consultanță imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Până acum filiala grupului american a înaintat 26 de dosare de credit prin Prima Casă, dintre care 11 au fost aprobate.


Sursa: Capital.ro


Inscrie-te in: Catalogul Firmelor din Romania


Actualitate Financiara


Sursa ta zilnica:Info Oradea si Judetul Bihor

Stiri anterioare:
Informatii:

Alte stiri:
TotalNet Media Group
Copyright © 2005-2008 TotalNet Media Group.
All rights reserved.