NICEnet

NICEnet

ROMÂNIA
Pagina principală Newsletter Mail Pagina mea de start XML RSS RSS Add to iGoogle Favorit!
TOTALnet MEDIA GROUP
anunt
Cofetaria Mocca
Stiri vedete Sport Astrologie Lifestyle Lumea I.T Erotică Bancuri Galerie foto Archivă
Cărțipostale Matrimoniale Parteneri: Oradea Online
Oradea Online Miercurea Ciuc Zalau Online Cluj Napoca Online Timisoara Online Deva Online Satu Mare Online Arad Online Alba Iulia Online Best-top Web-top Cartipostale Totalgames Matrimoniale MCOnet MCOnet INT Cauta
Căutare:
Ok
Google:
Ok
Cele mai noi stiri:
Guvernul contraataca: Tranzactiile cu apartamente si cladiri, nule fara certificatul energetic
Lu 17 ian 2011 11:29:09 +0200


MDRT lucrează la elaborarea unui proiect care va modifica legea privind performanța energetică ...

MDRT lucrează la elaborarea unui proiect care va modifica legea privind performanța energetică a clădirilor, urmând să fie introduse sancțiuni în cazul lipsei certificatului energetic

Tranzacțiile cu apartamente dar și cu clădiri nou construite ar putea fi lovite de nulitate dacă vânzătorul nu va prezenta și un certificat energetic. Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) intenționează să modifice actuala legislație în domeniu pentru introducerea de sancțiuni pentru cei care nu au obținut de la un auditor energetic acreditat documentul numit certificatul de performanță energetică al clădirii. Pe scurt, acest document arată consumul total de energie pe care îl are un apartament, cumpărătorul putând să își facă o idee despre cât ar putea plăti la întreținere. "Se are în vedere introducerea sancțiunii de nulitate a actelor juridice încheiate pentru cazurile în care nu se respectă prevederile art. 13 alin. (2) din Legea nr. 372/2005. Precizăm că prevederile Legii 372/2005 pentru locuințele unifamiliale și apartamentele din blocurile de locuințe au intrat în vigoare de la 01.01.2011, prin derogare de la termenul inițial prevăzut de lege", arată o notă transmisă gândul de reprezentanți ai MDRT.

Cât costă

Costul unui certificat energetic pentru o locuință poate varia între 150 și 200 de euro și se eliberează în maximum trei zile de către auditorii energetici, care sunt în număr de 1.100 la nivel național. "Pentru o garsonieră mică, prețul pentru certificatul energetic poate fi de până în 150 de euro", a declarat pentru gândul Dan Berbecaru, vicepreședintele Asociației Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC). El a arătat că proprietarii care vor să își vândă apartamentele nu pot fi sancționați dacă nu au obținut un certificat energetic. "Pentru aceștia, AAEC a propus lovirea de nulitate a actului de vânzare-cumpărare", a explicat vicepreședintele AAEC. De la începutul anului, asociația auditorilor a eliberat aproximativ 30 de certificate energetice.

Portița de scăpare, o hotărâre a Uniunii Notarilor

În prezent, o hotărâre din luna de-cembrie a anului trecut a Uniunii Naționale a Notarilor Publici permite perfectarea de tranzacții și fără un certificat energetic în anumite condiții, și anume dacă "Cumpărătorul sau chiriașul, după caz, consimt să dobândească proprietatea sau folosința imobilului respectiv, pe riscul lor, asumându-și orice răspundere cu privire la efectele prin nedeținerea informațiilor cuprinse în conținutul certificatului de performanță energetică a clădirii", se arată într-o hotărâre a Uniunii Naționale a Notarilor Publici. Pe de altă parte, oficialii MDRT spun că hotărârile unei asociații profesionale nu pot eluda dispozițiile unor acte normative în vigoare. "Considerăm că instituția notarilor publici reprezintă un garant în asigurarea aplicării, cu bună credință, în spiritul și litera legii, a actelor normative în vigoare", arată oficialii MDRT.
Reprezentanții auditorilor energetici spun că actuala legislație nu prevede sancțiuni și are o serie de neclarități, AAEC oferindu-și sprijinul pentru com-pletarea și modificarea actualei legi pri-vind certificatele energetice. "Noi am propus să se introducă sancțiuni pentru lipsa certificatelor energetice la recepția lucrărilor, pentru auditorii energetici care nu au un registru de evidență a cer-tificatelor energetice eliberate, precum și atenționări sau sancțiuni pentru notari, dacă la perfectarea tranzacției nu se prezintă un certificat energetic", ne-a explicat Berbecaru. Sancțiuni ar putea primi și autoritățile publice. El a mai amintit că o altă propunere a Asociației trimisă MDRT este ca statul să preia costurile cu certificatele energetice.


Sursa: Gandul.info

Stiri anterioare:
Informatii:

Alte stiri:
TotalNet Media Group
Copyright © 2005-2008 TotalNet Media Group.
All rights reserved.